U bent hier: Home / Vrije tijd / Cultuur / Musea / La Boverie / Het Museum / Architectuur / Architectuur
Document acties
Nieuwsafbeelding - klik om de volledige afbeelding te bekijken

Architectuur

 

Een project in het kader van stadsontwikkeling


 

Luik heeft ervoor gekozen om zich te baseren op de huidige situatie en culturele bijzonderheden om haar ontwikkeling als stad te waarborgen. De stad heeft bijgevolg besloten om een symbolische plaats in te richten als ontvangstruimte voor grote tentoonstellingen, gericht op een breed en nieuw publiek uit de wijde cirkel rondom de stad met een straal van 400 km, en waarbinnen 100 miljoen mensen leven in 6 verschillende landen.

De site van het Boveriepark werd gekozen als locatie voor het nieuwe culturele centrum. De locatie ligt strategisch in het midden van de nieuwe stedelijke as die tussen het nieuwe HST-station en Médiacité wordt ontwikkeld. Het park is uniek. Het ligt in het hartje van een groene oase op een eiland dat gevormd wordt door de Maas en de "Dérivation". Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1905 bevond het hoofdpaviljoen zich in het park; het is dus zowel een historische als symbolische plek in Luik.

© Photo - Marc Verpoorten - janvier 2016


 

LA BOVERIE, een architecturaal project ontworpen door Rudy RICCIOTTI, met PhD Architecture


 

Het Luikse stadsbestuur wilde meer dan alleen maar een museum bouwen. Het doel was eerder de dynamiek van de stedelijke ontwikkeling en positionering te versterken door middel van een creatieve architectuur en een sterke visuele identificatie van die nieuwe culturele infrastructuur. Er moest dus een project worden gekozen dat zowel innovatief is, als het bestaande erfgoed respecteert en waarin "duurzame architectuur" wordt gebruikt.

Op 29 juni 2009 besloot de gemeenteraad om externe partners te raadplegen door middel van een openbare aanbesteding voor een uitgebreide studie met betrekking tot de oprichting van een "Internationaal Kunst- en Cultuurcentrum" in het Boveriepark.

Er werden 28 kandidaturen, zowel nationaal als internationaal, ontvangen. Uit die kandidaturen selecteerde het selectiecomité vijf projecten en er werd gevraagd om een volledig voorstel voor de bouw van het toekomstige project en het interieur in te dienen.

Op basis van een offerte die een sterk architectonisch voorstel en bewezen expertise op het gebied van grote culturele projecten combineerde, besloot het Luikse stadsbestuur op voorstel van het selectiecomité om het project toe te vertrouwen aan de Franse architect Rudy RICCIOTTI, die verbonden is aan het Luikse kantoor pHD. Rudy RICCIOTTI, winnaar van de  Grote Nationale Prijs van Architectuur in 2006 is vooral bekend van zijn museale projecten, waaronder het Museum voor Europese en Mediterrane Beschavingen (MUCEM) in Marseille, dat gebouwd werd in het kader van "Marseille, Culturele Hoofdstad van Europa" en uitgroeide tot een van de nieuwe emblemen van de herstructurering van Marseille. Een ander voorbeeld is de afdeling voor islamitische kunst in het Louvre.

© Photo - Marc Verpoorten - januari 2016

 

Een ambitieus project in dienst van een bewaarde identiteit


 

Om de bestaande gebouwen en het park te respecteren en te behouden, kozen de architecten voor een beperkte ingreep die sterk op het historische karakter van het gebouw steunt.

Het meest zichtbare nieuwe element bestaat uit een hoofdzakelijk glazen uitbreiding, "ingevoegd als een nieuwe vleugel naar het oosten, over de waterkant richting Dérivation".

“In Luik is, vind ik, de Boverie een puur en buitengewoon romantisch gebied. Het museum bestond al en ik wilde het gebouw niet mishandelen of gijzelen. Ik ben met veel fijnzinnigheid te werk gegaan, zoals je een voorouder respecteert. Ik heb mezelf weggecijferd en heb altijd met veel discretie en bescheidenheid gehandeld”.

RUDY RICCIOTTI

Het is dus een innovatief project met een sterke visuele identiteit die het iconische karakter van de bestaande architectuur sublimeert.

© Photo - Marc Verpoorten - januari 2016

 

 


Contact : aW5mb0BsYWJvdmVyaWUuY29t