U bent hier: Home / Stedelijk leven / Internationaal / Internationale Netwerken / Permanent Comité voor het Euro-Mediterraan Partnerschap van Lokale en Regionale Overheden [COPPEM]
Document acties
Nieuwsafbeelding - klik om de volledige afbeelding te bekijken

Permanent Comité voor het Euro-Mediterraan Partnerschap van Lokale en Regionale Overheden [COPPEM]

Het COPPEM, Permanent Comité voor het Euro-Mediterraan Partnerschap van Lokale en Regionale Overheden, is een netwerk bestaande uit lokale overheden en nationale verenigingen van lokale overheden binnen de Euro-Mediterrane zone met zetel te Palermo (Italië). Het beoogt de bevordering van samenwerking en van lokale en gedecentraliseerde ontwikkeling en streeft de doelen na die bepaald werd in het kader van de Verklaring van Barcelona in 1995.

De Verklaring van Barcelona legde de basis van een algemeen partnerschap tussen de Europese Unie en de landen ten zuiden van de Middellandse Zee. Dit partnerschap is bedoeld om van het Middellandse Zeegebied een gezamenlijke ruimte van vrede, stabiliteit en welzijn te maken dankzij de versterking van de politieke dialoog, van de veiligheid en van de samenwerking op economisch, financieel, sociaal en cultureel vlak.

Overwegende de prioritaire zwaartepunten die door het COPPEM bepaald zijn, meer bepaald de politieke en institutionele samenwerking, de samenwerking tussen steden en regio's, de economische en financiële samenwerking, de samenwerking met het oog op gelijke kansen, de rechten van de mens en van de jeugd, de samenwerking in het kader van cultuur, nieuwe technologieën, toerisme, milieu, en het belang dat de stad hecht aan deze thema's, heeft de gemeenteraad ter zitting van 24 juni 2013 besloten om zich bij dit netwerk aan te sluiten.

De stad zal een bijdrage leveren aan de punten van de 4e commissie waarbij gewerkt wordt rond "Cultuur, Milieu, Toerisme en Nieuwe Technologieën", thema's die een blik op de toekomst werpen voor de stad Luik.

Door middel van deze toetreding bevestigt de multiculturele stad Luik opnieuw haar internationale ingesteldheid en haar wil om zich in het algemeen tot de rest van de wereld open te stellen en tot de mediterrane landen in het bijzonder.