U bent hier: Home / Stedelijk leven / Mobiliteit / Nieuws / City Pass, een nieuw trein- en busabonnement
Document acties

City Pass, een nieuw trein- en busabonnement

Op 1 juli 2018 voeren de NMBS en de TEC de City Pass in, een nieuw geïntegreerd abonnement dat het mogelijk maakt om zowel gebruik te maken van de treinen van de NMBS als de bussen van de vervoersmaatschappij TEC binnen de Luikse agglomeratie.

Volgens een enquête van de FOD Mobiliteit gebeurt 82% van het woon-werkverkeer in Wallonië uitsluitend met de wagen. De Luikse agglomeratie is de drukste van Wallonië. Om de inwoners ervan meer aan te sporen om het openbaar vervoer te nemen en gebruik te maken van de voordelen die het biedt op het vlak van mobiliteit, veiligheid, duurzaamheid en competitiviteit hebben de NMBS en de TEC de City Pass bedacht, een abonnement waarmee reizigers zich kunnen verplaatsen met de treinen van de NMBS en de bussen van de TEC binnen een gebied waarin zich de voornaamste plaatsen voor tewerkstelling (zoals de luchthaven van Luik en de industriezone die eraan verbonden is, de industriezone “Hauts-Sarts”, het nieuwe Luikse ziekenhuis CHC, alsook de bedrijven die zich in de stad Luik bevinden) en onderwijs (zoals het CHU/ULiège) van de Luikse metropool bevinden.

Deze nieuwe intermodale tariefaanbieding richt zich meer bepaald op werkende mensen en studenten die zich vaak van en naar de stad Luik verplaatsen en/of van en naar de omringende steden en gemeenten.

Reis op foto's met Pierre Kroll

Het doel van de NMBS en van de TEC bestaat erin om de complementariteit van hun beide transportnetwerken te optimaliseren om de beste oplossing aan te kunnen bieden op het vlak van transport met het openbaar vervoer, waarbij de mobiliteitsbehoeften van hun reizigers centraal staan. Dit nieuwe product, de City Pass, biedt een voordelig alternatief voor de huidige abonnementen en speelt goed in op de verwachtingen van reizigers wat flexibiliteit en gebruiksgemak betreft. Concreet kan de City Pass gebruikt worden in het gebied met de meeste verkeersdrukte van de Luike agglomeratie. Daarnaast worden de TEC-zones in het stadscentrum (zone 5810) en in de aangrenzende gemeenten (zone 5820) er eveneens in opgenomen, net als tal van NMBS-stations (Ans, Flémalle-Haute, Flémalle-Grande, Leman, Jemeppe-sur-meuse, Pont-de-Seraing, Sclessin, Angleur, Chênée, Bressoux, Luik-Guillemins, Luik-Jonfosse, Luik-Palais, Herstal, Milmort, Liers, Trooz et Tilff). Ook het station en de luchthaven van Bierset behoren tot het gebied waarbinnen de City Pass geldig is. Bovendien komt de invoering van de City Pass er gelijktijdig met een beter NMBS-aanbod in de provincie Luik aangezien in juli de lijn 125 A geopend wordt, net als de stations van Seraing en Ougrée en dat van Chaudfontaine begin september. In al deze drie stations kan de City Pass gebruikt worden. De lijn 41 van de TEC zal eveneens verlengd worden tot Sart-Tilman. Hierdoor is een trein-busverbinding mogelijk tot aan de universiteitscampus. Voor reizigers die 25 jaar of ouder zijn en voor pendelaars die zich van of naar het werk verplaatsen.

City Pass 24h

  • City Pass 24h: € 6,50

City Pass Abonnement van 1 of 12 maanden

  • € 26,80/maand of € 268/jaar t.e.m. 17 jaar
  • € 15,30/maand of € 153/jaar voor 18-24 jaar
  • € 53,50/maand of € 535/jaar vanaf 25 jaar

 

  • aan de NMBS-loketten bij een eerste aankoop (en via andere verkoopkanalen bij de vernieuwing van het abonnement: website, verkoopautomaat),
  • en in de volgende TEC-verkoopkanalen: ESPACES TEC, E-SHOP, SELF et EASY PAY (vernieuwing via bankoverschrijving).

Meer informatie op nmbs.be en infotec.be